Littekenherapie

Littekens ontstaan door een operatie of een trauma. Littekens zijn soms dik en jeuken en kunnen zorgen voor een beperking in bewegen. We onderscheiden de littekenvormingen in vijf soorten: gewone littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens, keloïd littekens en acne-littekens. Vaak kan een litteken ontsierend zijn en ook zorgen voor bewegingsbeperkingen.

Door diverse massagetechnieken zoals fascia technieken en andere massagetechnieken en met behulp van Icoone, tape en siliconenpleisters kunnen wij de mobiliteit verbeteren, de jeuk verminderen en kan het een dik litteken platter en losser maken en zodat kleur en aanzicht ervan verbeteren. Voor brandwondenlittekens maken wij gebruik van dezelfde technieken zoals littekenmassage, fasciatechnieken, Icoone, microneedling, camouflage en dermatografie. Alles gericht om de fysieke ongemakken van de patiënt als gevolg van de brandwonden te verminderen.

Soorten littekens

Gewoon litteken

Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de huidige huidskleur.

Atrofisch litteken

Is vaak dun, glanzend en wat ingetrokken. De huid onder het litteken is afgenomen.

Hypertrofisch litteken

Hierbij is er te veel collageen weefsel gevormd. Binnen enkele weken na de verwonding kan het litteken snel in grootte toenemen. Het litteken is vaak hard, dik en verkleurd. In veel gevallen ook pijnlijk. Het is van belang dat hypertrofische littekens vroegtijdig worden behandeld.

Keloïd litteken

Dit lijkt erg op het hypertrofische litteken. Het verschil is dat een keloïd litteken over de grenzen van een wondgebied groeit. Het ontstaat veelal na een trauma en komt meer dan gemiddeld voor bij donkere huidtypen.

Acne litteken

Wanneer acne flink ontstoken is geraakt, kan het na genezing ontsierende littekens achterlaten. In de meeste gevallen kan dit zich uiten in ‘putjes’ in de huid. Na de genezing wordt het normale bindweefsel vervangen door een stug cel arm littekenweefsel. Hoe eerder de ontsteking wordt bestreden des te minder kans op acne littekens.

Brandwondenlittekens

Brandwonden hebben een specifieke behandeling nodig. Die zijn gericht op het verbeteren, verzachten en versoepelen van de littekenstructuur.