Littekentherapie na Borstkanker: Helende Zorg voor een Nieuw Begin

Voor vrouwen die borstkanker hebben overwonnen, kan littekentherapie een waardevol onderdeel zijn van het herstelproces. Deze vorm van therapie is gericht op het optimaliseren van de genezing van chirurgische littekens, het verminderen van ongemak en het herstellen van het zelfvertrouwen van de patiënt.

Componenten van Littekentherapie na Borstkanker:

 1. Zachte Massage Technieken:
  • Littekentherapeuten maken gebruik van zachte massagetechnieken, zoals littekenweefselmassage, om de doorbloeding te verbeteren en de elasticiteit van het littekenweefsel te bevorderen.
 2. Narven Mobilisatie:
  • Door middel van specifieke mobilisatietechnieken wordt getracht de bewegingsvrijheid van het littekengebied te vergroten, wat kan helpen bij het voorkomen van verklevingen.
 3. Lymfedrainage:
  • Gerichte lymfedrainagemassage rond het litteken kan helpen bij het verminderen van zwelling en het bevorderen van een gezonde lymfestroom.
 4. Littekenbehandelingstechnieken:
  • Afhankelijk van het type litteken en de individuele behoeften van de patiënt kunnen verschillende behandelingstechnieken worden toegepast, zoals lasertherapie of micro-needling.
 5. Huidverzorging en Bescherming:
  • Instructies voor goede huidverzorging en bescherming van het littekengebied zijn essentieel voor een optimaal herstel.
 6. Psychosociale Ondersteuning:
  • Littekentherapie omvat vaak psychosociale ondersteuning, waarbij patiënten de ruimte krijgen om te praten over hun ervaringen en het acceptatieproces van hun veranderende lichaam.

Belang van Littekentherapie na Borstkanker:

 1. Verbetering van Litteken Elasticiteit:
  • Door regelmatige massage en mobilisatie wordt gestreefd naar een verbeterde elasticiteit van het littekenweefsel, wat het comfort en de beweeglijkheid bevordert.
 2. Verlichting van Ongemak:
  • Littekentherapie kan helpen bij het verminderen van pijn, jeuk en gevoeligheid rond het littekengebied.
 3. Voorkomen van Complicaties:
  • Adequate littekentherapie kan helpen bij het voorkomen van complicaties zoals hypertrofische littekens of verklevingen.
 4. Herstel van Zelfvertrouwen:
  • Het aanpakken van littekenzorgen draagt bij aan het herstel van het zelfvertrouwen en het omarmen van het veranderende lichaam na borstkanker.
 5. Bevordering van Psychisch Welzijn:
  • Door aandacht te besteden aan de psychologische impact van littekens, draagt littekentherapie bij aan het bevorderen van psychisch welzijn en een positieve lichaamsbeeldperceptie.

Persoonlijke Aanpak:

Elk litteken vertelt een uniek verhaal, en littekentherapie na borstkanker bij Huidpraktijk Noordwijk wordt persoonlijk afgestemd op de behoeften van elke patiënt. Onze ervaren therapeuten streven ernaar om niet alleen het fysieke herstel te bevorderen, maar ook om emotionele en psychologische ondersteuning te bieden tijdens het herstelproces.