Littekenmassage na Borstkanker: Zorgvuldige Aanraking voor Heling en Herstel

Voor vrouwen die borstkanker hebben overwonnen en een operatie hebben ondergaan, kan littekenmassage een helende en geruststellende aanvulling zijn op het herstelproces. Deze specifieke vorm van massage is gericht op het verbeteren van de elasticiteit van het littekenweefsel, het verminderen van ongemak en het bevorderen van het algehele welzijn van de patiënt.

Belangrijkste Voordelen van Littekenmassage na Borstkanker:

 1. Bevordering van Elasticiteit:
  • Littekenmassage stimuleert de bloedcirculatie en bevordert de rekbaarheid van het littekenweefsel. Hierdoor kan het litteken soepeler en flexibeler worden.
 2. Vermindering van Ongemak:
  • Zorgvuldige massage helpt bij het verminderen van pijn, gevoeligheid en jeuk rond het littekengebied, waardoor het algemene ongemak na de operatie afneemt.
 3. Voorkomen van Verklevingen:
  • Door de juiste massagetechnieken toe te passen, kan littekenmassage helpen bij het voorkomen van verklevingen tussen het littekenweefsel en omliggende structuren.
 4. Stimulering van Lymfedrainage:
  • Massage kan de lymfestroom bevorderen, waardoor eventuele zwelling wordt verminderd en het herstelproces wordt ondersteund.
 5. Psychologisch Welzijn:
  • Littekenmassage biedt niet alleen fysieke voordelen, maar het kan ook bijdragen aan een positievere lichaamsbeeldperceptie en psychologisch welzijn.
 6. Bevordering van Zelfzorg:
  • Door patiënten te leren hoe ze zelf hun litteken kunnen masseren, bevordert littekenmassage zelfzorg en empowerment.

Hoe Littekenmassage wordt Uitgevoerd:

 1. Zachte Cirkelvormige Bewegingen:
  • De therapeut voert zachte cirkelvormige bewegingen uit met zijn of haar vingers op en rond het littekengebied.
 2. Opwaartse en Neerwaartse Strijkbewegingen:
  • Delicate opwaartse en neerwaartse strijkbewegingen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het voorkomen van littekenverklevingen.
 3. Lichte Kneding:
  • Door lichte knedende bewegingen toe te passen, kan de therapeut dieper in het weefsel werken om spanning en stijfheid te verminderen.
 4. Ademhalingsoefeningen:
  • De therapeut kan patiënten ook aanmoedigen om rustige ademhalingsoefeningen te doen tijdens de massage om ontspanning te bevorderen.

Persoonlijke Begeleiding en Empowerment:

Bij Huidpraktijk Noordwijk begrijpen we de gevoeligheid rond littekens na borstkanker. Onze ervaren therapeuten bieden persoonlijke begeleiding en empowerment door middel van zorgvuldige littekenmassage. We streven ernaar om niet alleen fysiek herstel te bevorderen, maar ook emotionele ondersteuning te bieden tijdens deze kwetsbare fase van het herstelproces.